Μάρδας: Τους μισθούς και τις συντάξεις, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα καλύπτουμε

Στην αποσαφήνιση πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ακόμα σχηματίσει εικόνα του κόστους που θα έχει για τον προϋπολογισμό η ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας περικοπών στις συντάξεις, προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». –

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως είναι πάγια αρχή να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, ωστόσο επιδιώκεται η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

«Επεξεργαζόμαστε κάποιες λύσεις, έτσι ώστε το κόστος της λύσης το οποίο θα βρεθεί να είναι τέτοιο, ώστε να μπορέσει να το σηκώσει ο προϋπολογισμός της χώρας… Οι αποφάσεις των δικαστηρίων χρειάζονται προσεκτική μελέτη, διότι σε ορισμένα σημεία αφήνουν κάποια κενά. Οπότε, σύμφωνα με αυτά τα οποία βλέπουμε και με την ακρίβεια των όσων γράφονται, διαμορφώνονται οι πολιτικές, έχοντας υπόψιν τους περιορισμούς και τα δεδομένα του προϋπολογισμού. Για την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν έχουμε ακόμα εικόνα του κόστους», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου. «Τους μισθούς και τις συντάξεις, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα καλύπτουμε και τώρα το δεκαπενθήμερο που έχουμε κάποιους μισθούς και στο τέλος του μήνα. Αλλά δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις. Για να λειτουργήσει το κράτος χρειάζεται κάποια άλλα χρήματα, οπότε εμείς προσαρμόζουμε τις δαπάνες του κράτους που έχουν ένα μη μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε», είπε.

Τέλος, για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα. «Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, όχι γιατί υπάρχουν κάποιες πιέσεις στον προϋπολογισμό που σε τελική ανάλυση μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα… Το ζητούμενο δεν είναι “τα καταφέρνουμε, δεν τα καταφέρνουμε”. Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, διότι η αγορά βιώνει μια αβεβαιότητα που δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.