Μέρκελ: Εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων»

Όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ, δήλωσε ακόμη η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κατά την εκτίμησή της η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί.

Στο μεταξύ, «δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Oικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) Bruegel, με θέμα την «Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές εκλογές είναι μία πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή». Όπως είπε, η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο που θα επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση και πρόσθεσε: «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας.