Μείωση εσόδων λόγω ΦΠΑ

 

Στα 230 εκατ. ευρώ έμεινε κολλημένη η «τρύπα» στα έσοδα προ επιστροφών φόρου και το στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι θα είναι να μη διευρυνθεί περαιτέρω. «Αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, αποτυπώνοντας την ανησυχία για τη περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης, που ακολούθως θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 213 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 192 εκατ. ευρώ. Εκτεταμένη φαίνεται ότι είναι η «ζημιά» από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς ωστόσο το ΓΛΚ να δίνει ακόμα αναλυτικά στοιχεία, αναμένοντας το κλείσιμο της φετινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου. Τα έως τώρα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν οριακή αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ωστόσο λόγω της μειωμένης κατά περίπου 70% κατανάλωσης, τα έσοδα του ΦΠΑ έχουν υποστεί καθίζηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι για τους έμμεσους φόρους έχουν τεθεί με πρόβλεψη για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 7%, αλλά ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε- πριν καλά καλά συμπληρωθεί το δίμηνο- τη πρόβλεψη επί τα χείρω, εκτιμώντας ότι η κατανάλωση θα μειωθεί όσο και πέρσι, δηλαδή κατά 7,7%.