Μεταγραφές και υποψηφιότητες

Υποψήφια στην Κέρκυρα, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Άντζελα Γκερέκου.

«Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα», αναφέρει σε δήλωσή της και προσθέτει:
«Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας».

Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ φέρεται ότι θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο επί σειρά ετών βουλευτής Αττικής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ και πλέον ανεξάρτητος φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής, αλλά να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση.

Στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία στη σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λίστες των υποψηφίων του κόμματος. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που παρατηρούνται είναι ότι από τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές που φέρονταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ίσως υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο δύο, η Θ. Τζάκρη στην Πέλλα και ο Οδυσσέας Βουδούρης στη Β΄ Αθήνας. Ανοιχτή παραμένει η υποψηφιότητα του Θ. Παραστατίδη στο Κιλκίς, ενώ η Ραχήλ Μακρή ίσως είναι υποψήφια με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Μ. Μπόλαρης με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, φαίνεται να είναι και η Χρυσ. Γιαταγάνα αφού το «όχι» των νομαρχιακών επιτροπών στις περιφέρειές τους, αλλά και το «διάβημα» του Πάνου Καμμένου προς την Κουμουνδούρου προκειμένου να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι δύο πρώην βουλευτίνες των ΑΝΕΛ, δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων των τοπικών οργανώσεων είναι και το γεγονός ότι -σύμφωνα με την κ. Μακρή- της προτάθηκε να κατέβει υποψήφια στην μονοεδρική των Γρεβενών και όχι στην Κοζάνη όπου εξελέγη με τους ΑΝΕΛ.

Με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος κάνει λόγο για πράξη αυτονόητη για την προσωπική του στάση και διαδρομή από τη γενέθλια ημέρα του Κινήματος μέχρι και σήμερα. Ο κ. Σκανδαλίδης θεωρεί επίσης αυτονόητη τη συμμετοχή του «στη μεγάλη προσπάθεια να αναγεννηθεί η Προοδευτική και Δημοκρατική Παράταξη, που είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να ενωθούμε ξανά οι Έλληνες και να κρατήσουμε ψηλά την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του, οι εκλογές αυτές κρίνουν το Σήμερα και το Αύριο της Ελλάδας, σήμερα κρίνουν το δικαίωμα του καθένα μας στην Αξιοπρέπεια, αύριο το δικαίωμα όλων μας στην Ευημερία.

Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά θα είναι ο Παντελής Καψής.
Η απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο. «Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Παντελής Καψής θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στην Β’ Περιφέρεια Πειραιά» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών εντάσσεται ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου.

Αμέσως μετά ο κ. Καστανίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από τρία χρόνια χώρισαν οι δρόμοι μας με τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν διαγράφηκα, γιατί διαφωνούσα με τις πολιτικές της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας και αρνήθηκα να ψηφίσω το δεύτερο μνημόνιο. Συναντιόμαστε και πάλι σήμερα, τώρα που το νέο Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών διακηρύσσει την ανάγκη να βγει η χώρα μας από την κρίση με την άσκηση πραγματικά προοδευτικών πολιτικών, μακριά από τη βία της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να βγει από την κρίση με την εφαρμογή βαθειά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Συναντιόμαστε τώρα, που το νέο Κίνημα διακηρύσσει ότι δεν μπορεί να είναι ουραγός της Δεξιάς ούτε παρακολούθημα κανενός.

»Συμμετέχω στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την προσδοκία ότι σύντομα θα ενωθούν όλες οι αυθεντικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Συμμετέχω στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την πίστη ότι γίναμε όλοι σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος και έχοντας βαθιά μέσα μου την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούμε στην επιθυμία του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς να επιστρέψει στον τόπο μας η αξιοπρέπεια και η πίστη στο μέλλον».

Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις εκλογές με κανένα συνδυασμό ανακοίνωσε η μέχρι πρότινος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.
Σε δήλωσή της η κ. Ρεπούση αναφέρει ότι υποστήριξε τους τελευταίους μήνες την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση μέσω της προγραμματικής συμφωνίας πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. «Η σύγκλιση αυτή θα μπορούσε να απεικονιστεί σ’ ένα ευρύ ψηφοδέλτιο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και της πολιτικής οικολογίας, αλλά το σχέδιο απέτυχε», πρόσθεσε.

Να συμμετέχει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ως υποψήφιος με το «Ποτάμι» στη Βʼ Αθηνών αποφάσισε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Οπαδός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω Facebook. Στο μήνυμά του, αναφέρει ότι ο «ρόλος της πολιτικής ηγεσίας μίας σύγχρονης χώρας είναι να εκπονεί το κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο για κάθε τομέα και να θέτει τους αντίστοιχους στόχους στη Δημόσια Διοίκηση. Και είναι αποστολή των ανθρώπων που εργάζονται για το Κράτος να πετύχουν τους στόχους αυτούς».