Με διακοπή προμηθειών φαρμάκων απειλούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων

Με διακοπή προμηθειών φαρμάκων απειλούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές, όπως αναφέρουν οι σύλλογοί τους.

«Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευθεί οφειλές νοσοκομείων με συνολικά 14 – 16 μήνες καθυστέρηση, ενώ και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν περάσει σε μια ιδιότυπη “στάση πληρωμών”», αναφέρουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ).

Παράλληλα σημειώνουν ότι οι παράμετροι μεγέθυνσης του προβλήματος έχουν να κάνουν με το «κούρεμα» Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το 2012, για το οποίο αναφέρουν ότι πρακτικά «έθεσε εκτός αγοράς πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και όσοι προμηθευτές παρέμειναν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας».

Επισημαίνουν, δε, ότι το πρόβλημα εντείνεται λόγω της προπληρωμής του εμπορεύματος που απαιτούν οι οίκοι του εξωτερικού, αλλά και εξαιτίας της πληρωμής ΦΠΑ, ο οποίος είναι ανείσπρακτος.

Οι Σύλλογοι προειδοποιούν ότι «θα αναγκαστούν να διακόψουν την προμήθεια των ειδών, που εμπορεύονται προς τα νοσοκομεία, αν αυτά δεν προχωρήσουν άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές».