Με το σύνθημα «Je Suis Charlie» πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, με το σύνθημα «Je Suis Charlie» εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον γαλλικό λαό, μετά το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Η συγκέντρωση υπήρξε πρωτοβουλία πολιτών της Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών».

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ταμπέλες με το γνωστό σύνθημα «Je suis Charlie», ενώ προσωρινά έκλεισαν οι οδοί Σίνα και Σκουφά, οι οποίες άνοιξαν μετά το τέλος της συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οικογένειες γάλλων με τα παιδιά τους καθώς και οι Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Βασιλικός, o Σταύρος Θεοδωράκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Μαρία Ρεπούση.

«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athènes».

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λεωφ. Στρατού.

«Πρόκειται για μια αυθόρμητη κίνηση, που ξεκίνησε ύστερα από μία αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Αθήνα» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εμπνευστής της συγκέντρωσης, εκπαιδευτικός Δημήτρης Γουλής, ο οποίος κινητοποιήθηκε μέσω Facebook, προσκαλώντας σε συμμετοχή τους Θεσσαλονικείς.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε, ότι «αυτή η πράξη ήταν βάρβαρη» ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση για τους χιλιάδες μετανάστες μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη. Ο Γιάννης Μπουτάρης κρατούσε ένα μαύρο πλακάτ που αναγράφει «Je suis Charlie».

Εντωμεταξύ, δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής αναπτύσσονται στη βορειοανατολική Γαλλία, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου οι δύο ύποπτοι που καταζητούνται για την επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» εντοπίσθηκαν το μεσημέρι, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Νεότερες πληροφορίες φέρουν τους υπόπτους να κινούνται κοντά σε χωριό στην επαρχία Ουάζ.

Επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας και της χωροφυλακής «έχουν πάρει θέσεις για την επαλήθευση στόχων σ’ αυτή τη ζώνη (σ.σ.: κοντά στο Βιγιέ-Κοτερέ), όπου εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους δύο υπόπτους, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από μάρτυρα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Οι δύο άνδρες εντοπίσθηκαν το πρωί από εργαζόμενο σε πρατήριο βενζίνης νότια του Βιγιέ-Κοτερέ. Αφού έπεσε θύμα κλοπής, ο εν λόγω εργαζόμενος «αναγνώρισε επισήμως» τους δύο άνδρες, «οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και έφεραν εμφανώς Καλάσινκοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το μεσημέρι, το πρατήριο βενζίνης, το οποίο βρίσκεται σε εξοχική τοποθεσία, στην άκρη ενός δρόμου με τέσσερις λωρίδες, είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις της τάξης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Πολλοί χωροφύλακες με στολή ήταν ανεπτυγμένοι μπροστά από το πρατήριο και κρατούσαν τους δημοσιογράφους σε απόσταση.

Η αστυνομία διένειμε τη νύκτα τις φωτογραφίες των υπόπτων, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, αδελφών ηλικίας 32 και 34 ετών, γεννημένων στο Παρίσι και γαλλικής υπηκοότητας, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα είναι «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».