Με υπέρβαση στον στόχο των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός το Μάρτιο

Με υπερσυγκράτηση των δαπανών έναντι του στόχου αλλά και εμφάνιση υπέρβασης στον στόχο των εσόδων, η οποία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των εναλλακτικών που εξετάζονται να καταστεί υποχρεωτική με νόμο η αξιοποίηση των διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Στο πρώτο τρίμηνο, τα δημόσια έσοδα διαμορφώθηκαν στα 12,022 δισ. ευρώ έναντι στόχου 11,928 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 95 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι δαπάνες του τριμήνου περιορίστηκαν στα 12,522 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,038 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας συγκράτηση 1,516 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, στο τρίμηνο παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δισ. ευρώ έναντι στόχου μόλις 119 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου. Θα στηρίζεται, όπως είπε, στα στοιχεία του 2014 αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015. Το μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιηθεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση. Ειδικά για το 2015, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 1,5%.