Σήμερα οι απαντήσεις της κυβέρνησης στην τρόικα μέσω email

Σήμερα αναμένεται να σταλούν οι ελληνικές απαντήσεις στα δύο e-mail της τρόικας με τα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δανειστών. Χθες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο Υπουργείο Πικονομικών «χτένιζαν» στην κυριολεξία τα δύο e-mail με τα κυβερνητικά στελέχη αυτή τη φορά να κρατούν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε αναφορές στο θέμα.

Χθες, σύσκεψη στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την απάντηση της τρόικας προς την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γγ του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αφού η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις και για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με την τρόικα, τονίζοντας όμως ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, νέο email με επιπλέον στοιχεία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας για την ορθότητα των ελληνικών προτάσεων και όχι στην αποδοχή νέων μέτρων.

Σημειώνεται ότι στο απαντητικό email της τρόικας, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζητά από τώρα τη θέσπιση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015, αλλά και οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Ακόμη, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και επαναφέρουν το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητώντας να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια, ώστε να εντάσσονται λιγότεροι.