Μοσκοβισί: Στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα

Το ζήτημα της επόμενης σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε ετέθη στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την Ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.

«Δεν είναι το πεδίο μου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την νέα χρονιά.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.

«Η Ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πως θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα, ο κ. Μοςκοβιςί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας Κώστα Σκρέκα και Γιάννη Βρούτση θα έχει σήμερα Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις ενώ θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.

Χθες ο Γάλλος Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο που παραχώρησε προς τιμή του στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός τον ξενάγησε στο Μουσείο μαζί με τον διευθυντή του, τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Παρόντες στο δείπνο ήταν οι υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Σκρέκας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Μοσκοβισί συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη και τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.