ΕΚΠΑ: Αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα που πλήττουν το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά

«Καμπανάκι» για τα «σημαντικά προβλήματα» που προκαλεί στη λειτουργία του Ιδρύματος η συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτηρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ, από ομάδα αντιεξουσιαστών, κρούουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου με ανακοίνωσή τους.

Όπως αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές, «η απαράδεκτη αυτή ενέργεια» που πραγματοποιείται με «αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα» πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά.

Α«Η συνεχιζόμενη αδυναμία λειτουργίας του Κεντρικού Κτηρίου δημιουργεί πλέον σημαντικά προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, όπως τις πληρωμές των εργαζομένων, την εκπαιδευτική διαδικασία, τις νομικές και δικαστικές υποθέσεις, τις υποθέσεις προς Εθνικούς και Διεθνείς φορείς», τονίζουν, σημειώνοντας μάλιστα ότι «παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί από τριημέρου σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν έχει προκύψει καμία λύση του προβλήματος».

Σημειώνεται ότι το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στον χώρο των Προπυλαίων.

Στο μεταξύ, σε μπαράζ καταλήψεων έχουν προχωρήσει από το πρωί ομάδες αντιξουσιαστών.

Υπό κατάληψη είναι, από τις 7 το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζητούν την απελευθέρωση κατηγορουμένων για τρομοκρατία, την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.

.Επίσης, ομάδα περίπου 30 ατόμων κατέλαβε νωρίς το πρωί το κτίριο του δημαρχείου Ξάνθης. Λίγη ώρα αργότερα έφτασε ο δήμαρχος Ξάνθης, Χ.Δημαρχόπουλος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για τα αιτήματά τους και αποχώρησε. Όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο του κτηρίου, η κατάληψη πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Στο μεταξύ, αποχώρησαν όλοι οι καθηγητές και εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο τελεί υπό κατάληψη από ομάδα περίπου 50 ατόμων- μελών των «Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας», που ζητούν «κατάργηση των τρομονόμων, των κουκουλονόμων, της βίαιης λήψης DNA και των φυλακών Τύπου Γ’».

Από το κτήριο αποχώρησαν όλοι οι καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος.

Οι καταληψίες προτίθενται να παραμείνουν στο κτήριο έως το απόγευμα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλολογίας, με αιτήματα να ανακληθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών και να κατοχυρωθεί η παιδαγωγική επάρκεια για όλους.