ΝΔ: Επίθεση στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Επίθεση στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, εξαπέλυσε σήμερα η ΝΔ με αφορμή τη διαχείριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Euroworking Group.

Σε άτυπη ενημέρωση, η ΝΔ υποστηρίζει καταρχάς ότι «ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, διά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, απέστειλε στο Euroworking Group (EWG), “λίστα μεταρρυθμίσεων”. Την πληροφορήθηκε από διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης. Απαξιώνοντας, για ακόμη μια φορά, το Κοινοβούλιο, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε προκαλέσει στη Βουλή των Ελλήνων έκτακτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δύο ημέρες πριν, χωρίς να ενημερώσει τελικά για καμία από τις προτάσεις αυτές, ούτε για τη δημοσιονομική τους απόδοση, ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».

Ακολούθως η ΝΔ μπαίνει στο περιεχόμενο της λίστας που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας συνολική κριτική. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) και του Μνημονίου και σημειώνει ότι τώρα στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος προγράμματος από την τρόικα, όπως ρητά αναφέρει.

Λέει ακόμη η ΝΔ για το «e-mail Βαρουφάκη», ότι ο ελληνικός λαός πληροφορείται επίσης τα εξής:

«Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη “ψαλιδίζεται”. Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015 (Νοέμβριος 2014), περιορίζεται στο 1,4% στις νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών (σελ. 2).

»Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα (σελ. 3 και 4, Table 4). Μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρώτη φορά και αντίθετα απ’ ό,τι έλεγε ως τώρα, ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ.

»Υπενθυμίζουμε ότι τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα θεωρούσαν ως χθες “τοξικά”. Τώρα τα υιοθετούν πλήρως και καθ’ υπερβολήν. Η ΝΔ παραθέτει και τον σχετικό πίνακα που ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της».

Η ΝΔ τονίζει, επίσης, ότι «ψευδώς η κυβέρνηση λέει ότι βρήκε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ» και προσθέτει ότι αντίθετα κάλυψε τις ανάγκες γιατί βρήκε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ και επικαλείται πάλι το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη.

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα, σημειώνει, αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει και προσθέτει ότι «από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το “e-mail Βαρουφάκη” (σελ. 5), οι 14 περιλαμβάνονταν και στο “e-mail-Χαρδούβελη”».

Ενδεικτικά παραθέτει: «Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής από τον καπνό έως τον ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης (@πόδειξη) των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της “λοταρίας ΦΠΑ” για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του “περιουσιολογίου”, η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι όλα προτάσεις στο e-mail Χαρδούβελη.

Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του “e-mail Χαρδούβελη”, αφορούσαν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, περιορισμού των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τακτοποίησης των οικιστικών αυθαιρεσιών προς όφελος των εσόδων του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων και του Πράσινου Ταμείου αντίστοιχα».

Στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στη λίστα που έστειλε περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα που δεν υπήρχαν στις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά: «Υφεσιακά μέτρα που τώρα υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων π.χ. για ιατρικές δαπάνες (σελ. 10).

Αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών (SNA, σελ.7). Νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη “λίστα Βαρουφάκη”, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη “εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία” (σελ. 15), από την οποία προσδοκόνται 200 εκατ. ευρώ, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ “απόδοσης” 190 εκατ. ευρώ (σελ. 9), μέτρα λεηλάτησης του Πράσινου Ταμείου, μέσω της δημιουργίας μιας “αναπτυξιακής τράπεζας”, που θα απορροφήσει τα αποθεματικά του (σελ. 19), τα οποία διατίθενται για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ».

Η ΝΔ καταλήγει ότι «ο κ. Τσίπρας, ενώ έλεγε ότι δεν θέλει Μνημόνιο, υπέγραψε την παράταση του Μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα. Έχασε πολύτιμο χρόνο, προκάλεσε χρηματοπιστωτική ασφυξία και “στράγγιξε” τη ρευστότητα από την οικονομία για τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του Δημοσίου. Και, με την εξαίρεση μισθών και συντάξεων, έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας. Για να αποφύγει “τον ξαφνικό θάνατο” στον οποίο οδηγούσε τη χώρα, σπεύδει τώρα να πάρει νέα μέτρα.

Μέτρα τεράστιας “καθαρής δημοσιονομικής απόδοσης” ύψους 3,5 έως 5,0 δισ. ευρώ ή από 1,9% έως 2,7% του ΑΕΠ. Μέτρα που περιλαμβάνουν φόρους, φόρους και πάλι φόρους. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε προεκλογικά την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επέμενε στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,0% του ΑΕΠ το 2015, ενώ ο ίδιος προτείνει φοροεπιδρομή έως 5,0 δισ. ευρώ για να επιτύχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ… Όπως λέει ο λαός μας τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Αποδείχτηκε τελικά με το “e-mail Βαρουφάκη”, ότι τα ψέματα του κ. Τσίπρα θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας».