Νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ με την υποβολή στην ελληνική κυβέρνηση ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης

Νέα πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την υποβολή στην ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών νέας ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης θέλουν οι πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρά την χθεσινή έκρηξη κατά της ελληνικής κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ) που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινο πανί.

Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες. Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό η προτροπή του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τον «ορκισμένο ευρωπαϊστή» Ζ.Κ.Γιούνκερ για να επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός αποκτά άλλη σημασία.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει να παραπέμπει στους θεσμούς για περαιτέρω συζητήσεις.

Η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων είναι δουλειά της Ελλάδας, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά είναι ακόμα πιθανή μία συμφωνία» επανέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα, Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.