Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τη συμφωνϊα με τους δανειστές για την “επομενη ημέρα”.

Στη σκιά της ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας που παραμένει ανοιχτή, χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη,

Η Κομισιόν φέρεται να απευθύνει τελεσίγραφο στην Αθήνα ώστε εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους και πριν το Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής)

«Η διαπραγμάτευση προχωράει» καθησύχασε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το τελεσίγραφο των 48 ωρών της Κομισιόν.

Η τρόικα φέρεται ανυποχώρητη σε τουλάχιστον τρία μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ’ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.

Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.

Εντωμεταξύ, σήμερα στις 14:00, ο υπουργος Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία.