Νέες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση Γκάρνερ

Πλήθος πολιτών -με ανάμεικτα συναισθήματα οργής αλλά και απογοήτευσης- βγήκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης σε διαμαρτυρία για τη νέα απαλλαγή λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε, θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, να ανοίξει έρευνα για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του θύματος.

Η υπόθεση του Γκάρνερ προστίθεται στο εκρηκτικό κλίμα μετά την υπόθεση του Φέργκιουσον: Λίγες ημέρες μετά την απαλλαγή του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον Μάικλ Μπράουν, την Τετάρτη σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη κατά λευκού αστυνομικού, στα χέρια του οποίου πέθανε το περασμένο καλοκαίρι ο 43χρονος αφροαμερικανός Έρικ Γκάρνερ, ακινητοποιημένος με κεφαλοκλείδωμα.

Τη νύχτα της Τετάρτης (πρωί Πέμπτης, ώρα Ελλάδας), χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης παραλύοντας κεντρικά σημεία -την Τάιμς Σκουέρ, Το Γκραντ Σέντραλ και το Κέντρο Ροκφέλερ- με πανό εναντίον της «ατιμωρησίας» και συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Οι διαμαρτυρίες έμειναν ειρηνικές, χωρίς πάντως να λείψουν οι συλλήψεις (περίπου 30, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές). Ανάλογες διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις, από την Ατλάντα μέχρι το Όκλαντ.

Ο Γκάρνερ, πατέρας 6 παιδιών, βρισκόταν σε δρόμο του Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν με την υποψία ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Κατά την προσπάθεια σύλληψης του 43χρονου ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον Γκάρνερ με κεφαλοκλείδωμα.

Ο 43χρονος δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ο ιατροδικαστής έκρινε ότι ο θάνατός του επήλθε από το συνδυασμό της πίεσης στο λαιμό και της θέσης του σώματός του, λόγω της λαβής του αστυνομικού, με επιβαρυντικούς παράγοντες το άσθμα και την παχυσαρκία.

O αστυνομικός εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης τη «λύπη» του για το περιστατικό, λέγοντας πως «δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανέναν».

Πολύ ηχηρότερη όμως ήταν η αντίδραση της χήρας του Γκάρνερ, της Έσοου Γκάρνερ. «Δεν έχει τίποτε να μου προσφέρει η συγγνώμη του [Πανταλέο], αυτός έχει ακόμη τη δουλειά του, αλλά εγώ έχω τον άντρα μου στο χώμα και πρέπει να βρω πώς θα ταΐσω τα έξι παιδιά μου» είπε.