Νομοσχέδιο- σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών

 

 

Μείωση φορολογικών προστίμων, αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ακινήτων, αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για χρέη στο Δημόσιο στα 1.500 ευρώ, αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και πλήθος άλλων διατάξεων θα περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο σκούπα που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ήταν κανονικά να κατατεθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου αλλά τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να περιμένει πρώτα τον ερχομό της Τρόικας προκειμένου να συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για να μην τεθεί ζήτημα απόρριψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει μεγάλη μείωση των φορολογικών προστίμων σε ποσοστό έως και 70% για εκπρόθεσμες υποβολές φορολογικών δηλώσεων αλλά και για μη έκδοση αποδείξεων με πλαφόν στο ύψος του προστίμου τις 30.000 ευρώ ανεξάρτητα από το πλήθος των αποδείξεων που δεν κόβονται.

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, όπως έγραψε και «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, μειώνεται στα 400 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας), ενώ περιορίζεται στα 800 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται  σε όσους  τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

Όσον αφορά στην υπεραξία ακινήτων, θα απαλλάσσονται από το φόρο του 15% οι υπεραξίες για ακίνητα τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Η τιμή κτήσης, θα υπολογίζεται βάσει ενός συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν.

Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Πλέον, η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά  χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.Τ.Α. θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις, δηλαδή 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Επίσης, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.