Ν. Φίλης: Από όσα γνωρίζω εγώ, υπάρχει ένας συμβιβασμός

«Από όσα γνωρίζω εγώ, υπάρχει ένας συμβιβασμός» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Βήμα FM για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει επιβολή τελεσιγράφων από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά έχει ορισμένες «κόκκινες γραμμές», στις οποίες επιμένει: «Πρώτον, είναι να υπάρχει ριζική πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεύτερον, είναι το θέμα των μισθών και των συντάξεων, να μη μειωθούν. Δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων. Στους μισθούς θα αυξηθούν, αν αυξηθούν, δεν το ξέρω αυτό, θα επιστρέψουμε στις παλιές ασφαλιστικές εισφορές και αφορά κυρίως τους εργοδότες».

Δίνοντας το περίγραμμα μιας συμφωνίας, είπε ότι θα είναι μέτρα έναντι χρημάτων, όχι όμως μέτρα με νέο μνημόνιο: «Θα είναι μέτρα που θα αφορούν στην αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου. Ό,τι συνομολογηθεί σήμερα, θα είναι το καλύτερο δυνατό για την ελληνική οικονομία. Αυτό μπορούμε να βγάλουμε μέσα από μια σκληρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης και πιστεύω ότι πολιτικά θα αξιολογηθεί, θα συζητηθεί και θα περάσει από τη Βουλή, εννοώ από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και των ΑΝΕΛ. Αν δεν υπάρξει κάποια πολιτική εμπλοκή, δεν βλέπω κάποιο λόγο (για να δοθεί λόγος στον λαό). Εάν υπάρξει πολιτική εμπλοκή, βεβαίως».

Ερωτηθείς αν η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, απάντησε μεν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, παραδέχθηκε όμως ότι στην πράξη έτσι θα λειτουργήσει, χωρίς όμως να το θέσει έτσι ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση:

«Κατά τη γνώμη μου όχι (δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας). Υπάρχει θέμα συνειδητής πειθαρχίας. Συμφωνώ ή διαφωνώ. Παίρνω τις ευθύνες μου πολιτικά. Το μείζον πολιτικό θέμα, η συμφωνία, εφόσον με συλλογικό τρόπο ληφθεί μια απόφαση στο κόμμα και στη κυβέρνηση. Η συμφωνία όλων μας, η ειρηνική συμφωνία, αλλιώς θα γίνουμε σκορποχώρι. Όλοι μας, μετά από συλλογική συζήτηση και κατάληξη δημοκρατική, θα υλοποιήσουμε μια κατεύθυνση. Αυτή είναι και η εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι σκορποχώρι, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».