Ξένα funds ενδιαφέρονται για αύξηση κεφαλαίου Εθνικής

 

Κατ΄ αρχάς ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου που θα διενεργήσει ο νέος όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχουν επιδείξει αρκετά επενδυτικά κεφάλαια το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας έχουν προσεγγίσει διάφορα funds, τα οποία θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το νέο σχήμα, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην έκδοση νέων μετοχών που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά τους τα στελέχη της Εθνικής ετοιμάζουν το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος αυτού του μήνα.
Σε αυτό θα αποτυπώνεται ο σχεδιασμός του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά για την ενιαία τράπεζα που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Eurobank.
Η κατάρτιση αυτού του πλάνου, το οποίο θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί προϋπόθεση για την οριστικοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών του ομίλου.
Στουρνάρας: Δεν αλλάζει τίποτα στην ανακεφαλαιοποίηση
Τέλος στα σενάρια αλλαγών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θέλει να βάλλει η κυβέρνηση, με αφορμή τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες ότι επίκεινται αλλαγές στον τρόπο και το χρόνο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την Τετάρτη το μεσημέρι ότι «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».
Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι Εθνική Τράπεζα και Eurobank, ενδέχεται να προχωρήσουν σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις νέων μετοχών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη μεταξύ τους συγχώνευση.
Σημειώνεται ότι βάση του μνημονίου οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και το τέλος Απριλίου, ωστόσο από την τρόικα έχει δοθεί προφορικώς παράταση μερικών εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη που έχει διασφαλίσει τη μετάθεση του χρόνου πραγματοποίησης της αύξησης κεφαλαίου για τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης με την Eurobank.