Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην καταγγελία του Π. Χαϊκάλη

Άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη ζητεί το ΠΑΣΟΚ από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. «Σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη επιβάλλεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη όχι μόνο είναι σοβαρές αλλά τεκμηριώνουν τη γενικευμένη αίσθηση παρεμβάσεων, πιέσεων και μεθοδεύσεων προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τη Δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της και τονίζει ότι «το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαιτίους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

«Η χώρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγουν από τον βούρκο», καταλήγει.

Για σκιές που πλανώνται πάνω από τη δημόσια ζωή και απειλούν με «ασφυξία» το πολιτικό σύστημα κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά και καλεί τη δικαιοσύνη να ρίξει φως.

Μάλιστα, κατά τη ΔΗΜΑΡ οι σκιές αυτές «επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως σε όσα καταγγέλλονται και να διερευνήσει τη βασιμότητά τους. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να βυθιστεί άλλο στο τέλμα της αναξιοπιστίας» αναφέρει σε ανακοίνωση.

Άμεση διερεύνηση της καταγγελίας ζητεί το ΚΚΕ, παρατηρώντας ότι «η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών, εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ’ το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει ότι «η σήψη του συστήματος είναι αγιάτρευτη και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός πρέπει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές».

Έμμεσες αναφορές στην καταγγελία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγιναν και στη Βουλή. Θέση πήρε και το Προεδρείο της Βουλής διά του Γιάννη Δριβελέγκα λέγοντας ότι πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι «λένε τέτοια και διασύρουν τον θεσμό».

«Όχι θεάματα και όχι διαδικασίες που δεν φέρνουν στο φως τα πάντα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, επισημαίνοντας ότι «κανείς, μα κανείς» δεν πρέπει να λειτουργεί «μικροπολιτικά και μικροκομματικά». Ζήτησε «να δοθούν όλες οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Συμφωνώ και συνυπογράφω», σχολίασε ο κ. Δριβελέγκας και πρόσθεσε «δεν είναι εδώ ούτε τηλεόραση, ούτε θέατρο, έχει σοβαρά προβλήματα η χώρα».

Για «υπόγειο πόλεμο εναντίον του κοινοβουλευτισμού» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν είναι δυνατόν ανεχθεί η Βουλή την κατάλυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού, είναι κατάλυση δημοκρατίας στην πράξη», είπε και ανακοίνωσε ότι με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής για αναδρομικό έλεγχο όσων διατέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί κλπ. μέχρι 2012. Η θητεία της Επιτροπής λήγει 31/12/14.

Δημοσιοποίηση των στοιχείων που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο Παύλος Χαϊκάλης ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με αφορμή τα περί απόπειρας χρηματισμού του.

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας», τόνισε. Η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι «μετά τις “καταγγελίες” για …κουμπαράδες και τα τηλεοπτικά σόου Ξουλίδου, τώρα στο κακοπαιγμένο θέατρο προστέθηκε και ο Χαϊκάλης».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «είναι ολοφάνερο για ποιο λόγο στήνονται αυτές οι άθλιες παραστάσεις: για να μην ψηφιστεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές». Η κ. Βούλτεψη έστρεψε τα πυρά της και στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας λέγοντας πως «η βιασύνη με την οποία έσπευσε να υιοθετήσει τις υποτιθέμενες καταγγελίες δείχνει και ποιοι επιλέγουν να κολυμπούν στον βούρκο».

Νωρίτερα,Σοβαρή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την καταγγελία του Π. Χαϊκάλη, δηλώνοντας ωστόσο ότι αναμένει να δει τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να βγει από τον βούρκο» και υποστήριξε πως εδώ και καιρό ακολουθείται ένας «ολισθηρός δρόμος μεθοδεύσεων και πιέσεων».

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά «θα φέρει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία» και ότι «θα τελειώσει το καθεστώς της φαυλότητας, της διαφθοράς και της διαπλοκής».