Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Να θέσει το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει, μεταξύ άλλων, αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποφασίστηκε επίσης ότι στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα «όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Η κυβέρνηση ανασκεύασε άμεσα μία αρχική ανακοίνωση ότι «θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» μόλις έγινε αντιληπτό το πρόβλημα που θα μπορούσε να ανακύψει από μία τέτοια διατύπωση.

Ως στόχος πάντως της ελληνικής κυβέρνησης περιγράφεται η ανάδειξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος σε μείζον θέμα στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής και αρμοδίων υπουργών της ΕΕ.

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Έτσι αποφασίστηκαν τα εξής:

Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται ότι σε πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διορθώθηκε στη συνέχεια, αναφέρονταν τα εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Επίσης συμμετείχαν ο ναύαρχος του Λιμενικού Αθ.Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Ν.Πατρινός Νικόλαος και ο ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αρ.Καλογερόπουλος.

«‘Έχουμε πλήρη γνώση και μέχρι κεραίας του μεταναστευτικού προβλήματος», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος μίλησε για Fast Track διαδικασίες που πρέπει να ισχύσουν για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν ενώ έκανε λόγο για χώρες του βορρά που θέλουν την Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των Σύρων.

«Ως πρόσφυγες δικαιούνται με Fast Track διαδικασίες να πάνε σε όποια χώρα θέλουνε» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια νέα στρατηγική που θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει αυτή η μέριμνα.

«Είναι ευθύνες των χωρών ιδιαίτερα του βορρά που θέλουν να γίνει η Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των προσφύγων από την Συρία. Είναι ένα μείζον θέμα, είναι καινούργιο το μεταναστευτικό πρόβλημα με πολλές ουρίτσες. Πράγματι πρέπει διακομματικά να χειριστούμε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, προανήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου.

Οι προσλήψεις, που θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.

Άμεση θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων τόσο στις δομές Πρώτης Υποδοχής, όσο και στους χώρους που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα.

Τέλος, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο προκειμένου να διαμορφωθεί κείμενο αιτημάτων που θα απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικό αίτημα θα είναι η ενεργοποίηση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.