Οι επαφές του Τσίπρα με τους τραπεζίτες

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ έχει λήξει· ακόμη και για την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία μπορεί να μην έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της, αποφεύγει όμως να ανακινήσει το θέμα. Με αυτό ως δεδομένο, το ζήτημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι η εμπέδωση μιας εντύπωσης με ιδιαίτερη σημασία: κυρίαρχη επιδίωξή του είναι να πείσει ότι είναι θεσμικός συνομιλητής κάθε κέντρου λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, οι θέσεις του συνιστούν μεν μια διαμετρικά αντίθετη εκδοχή από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης ή του Βερολίνου, αλλά δεν οδηγούν σε εκτροχιασμούς και μετωπικές συγκρούσεις…
Καταλυτικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση είχε ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα και οι ενδείξεις ήταν ότι θα γινόταν στις 18 του μηνός. Παρά ταύτα, από το γραφείο του προέδρου της ΕΚΤ το ραντεβού επισπεύσθηκε. Το προηγούμενο Σάββατο, 7 Ιουνίου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε ότι ο Μάριο Ντράγκι θα δεχόταν στο γραφείο στη Φρανκφούρτη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συζήτηση Τσίπρα – Ντράγκι είχε όλα τα προβλεπόμενα θεσμικά χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άκουσε όσα είχαν να του πουν (με αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ι. Δραγασάκης, σε πολλά από αυτά απέφυγε να απαντήσει, όμως υπήρξε και μια μικρή έκπληξη.
Πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι κατά τη συνάντηση της Φρανκφούρτης ετέθη και το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών εν όψει των κρίσιμων τεστ αντοχής (stress tests) του φθινοπώρου και υπό το πρίσμα των νέων νομισματικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν δε τον κ. Ντράγκι να αναφέρει στους κκ. Τσίπρα και Δραγασάκη ότι όλα τα ζητήματα και οι εκκρεμότητες των ελληνικών τραπεζών θα έχουν «κλείσει» το αργότερο ως τις αρχές του 2015, όπου αναμένεται να δρομολογηθεί μια εξέλιξη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν την αντίληψη ότι η βάση επί της οποίας συζητεί πλέον ο κ. Τσίπρας με την Ευρώπη (και η Ευρώπη με τον κ. Τσίπρα…) δεν είναι η ίδια με εκείνη της προηγούμενης διετίας.
Προς ενίσχυση δε της «θεσμικής» στροφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του περιβάλλοντός του σημείωναν έπειτα από μια σύντομη ενημερωτική συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου την προηγούμενη Τετάρτη ότι η χρονική στιγμή που επελέγη από την ΕΚΤ για τη συνάντηση δεν ήταν τυχαία: μία ημέρα αργότερα ο κεντρικός τραπεζίτης είχε προγραμματισμένο ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ και πιθανώς, θέλουν να πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς το Βερολίνο. Σημειωτέον, η γερμανική κυβέρνηση δεν ενθουσιάστηκε από το «πακέτο Ντράγκι» και η οικονομική αρθρογραφία στη Γερμανία άσκησε έντονη κριτική στις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ.
«Συμβιβασμός» στην πράξη για Στουρνάρα
Ενα θέμα που επίσης συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ντράγκι ήταν αυτό της τοποθέτησης του Ι. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.
Στις ημέρες που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστική η αποκλιμάκωση της έντασης με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τον διορισμό του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών στη νέα του θέση.
Ετσι, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η αξιωματική αντιπολίτευση απειλούσε έως και με εκκίνηση μιας (απροσδιόριστης και επί της ουσίας ανύπαρκτης) διαδικασίας απομάκρυνσης του νέου διοικητή, την Παρασκευή το μεσημέρι, σε ένα κομματικό non paper, διατυπωνόταν η εξής παραδοχή: «Ο κ. Στουρνάρας δεν εξοστρακίστηκε από το πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, αλλά “μεταγράφηκε” σε μια σχεδόν εξίσου σημαντική θέση, από την οποία θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί ακόμη και έπειτα από μια απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά»…
Παρά ταύτα, και έχοντας επίγνωση των εσωτερικών αντιδράσεων απέναντι σε μια πολιτική στροφή τέτοιου τύπου, ο κ. Τσίπρας θέλησε να απευθυνθεί στους συντρόφους του την προηγούμενη Πέμπτη και να διαβεβαιώσει στη συνεδρίαση της ΚΟ: «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζοντας την εξουσία, θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, τον ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν, ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν και, κυρίως, ούτε να μας φοβίσουν». Προσέθεσε δε ότι «γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι ορισμένα κέντρα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρώο στις πολιτικές θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες. Δηλαδή θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ νερόβραστο και απομονωμένο. Τους απαντάμε: ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός, πλειοψηφικός και πρωτοπόρος στις συμμαχίες μέσα στην κοινωνία και στον λαό».

Η προσέγγιση με τους επιχειρηματίες
Η σταδιακή μεταμόρφωση του Αλ. Τσίπρα σε θεσμικό συνομιλητή εκδηλώνεται και στο εσωτερικό της χώρας – σε αυτό το πεδίο, όμως, ήδη φαίνεται ότι μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες για τη δημιουργία νέων ενδοκομματικών τριβών, με αντικείμενο το ποιος συνομιλεί με επιχειρηματικούς κύκλους εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, για ποιον λόγο και με βάση ποιες διαδικασίες.
Γεγονός είναι ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ήδη πρόσωπα στα οποία έχουν ανατεθεί ρόλοι συνομιλητή με την οικονομική και επιχειρηματική τάξη της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως έχει μεταβάλει τη στάση της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε σαφές και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ενα από τα πρόσωπα που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο «εξ απορρήτων» του κ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παλαιό κομματικό στέλεχος ανέλαβε προ μερικών εβδομάδων να λύσει τις παρεξηγήσεις που σχετίζονταν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Το θέμα ήταν ένα από αυτά που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τις δύο εκλογικές μάχες και το μήνυμα που έστειλε η ηγεσία ήταν πως λέει «ναι» στην ανέγερση του γηπέδου, έστω και με κάποιες προϋποθέσεις. Το μήνυμα ελήφθη από τους ενδιαφερομένους, όμως ακολούθησε μια σειρά αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, με βολές κατά του κ. Φλαμπουράρη και της πρακτικής των παρασκηνιακών επαφών.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλες πηγές από το οικονομικό πεδίο αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο επαφές και συζητήσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη που χειρίζονται τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις προ ολίγων ημερών, πολυεθνική καπνοβιομηχανία, η οποία τον προηγούμενο χρόνο υπέγραψε μεγάλη επενδυτική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε να έχει επαφή γνωριμίας με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις επιδιώξεις της επιχείρησης συγκαταλέγονται σχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά και νέου τύπου επενδύσεις στη χώρα.