Οι καθυστερήσεις του ΥΠΕΚΑ οδήγησαν σε απώλεια της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για τα έργα του Φαλήρου

Έως τον Ιούλιο θα δημοπρατηθούν τα πρώτα υποέργα του προγράμματος ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από το υπουργείο Υποδομών.
Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Νίκης Φούντα, το χρονοδιάγραμμα των έργων έχει ως εξής:
– Τον Μάιο του 2014 θα γίνει έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
– Οι προενταξιακές διαδικασίες στο ΣΕΣ θα γίνουν με μέριμνα των Διαχειριστικών Αρχών του και του υπουργείου Ανάπτυξης έως τον Ιούνιο του 2014,
– Τα έργα της διαμόρφωσης του πάρκου και τα λιμενικά έργα θα δημοπρατηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014,
– Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης των έργων υποδομής  (υδραυλικά – αντιπλημμυρικά έργα και το Συγκοινωνιακό Έργο) και η δημοπράτησή του αναμένονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2014,
– Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο ΣΕΣ θα γίνει έως τον Δεκέμβριο 2014.
«Με δεδομένη την ένταξη του έργου στο ΣΕΣ εξασφαλίζεται η συνολική υλοποίησή του (με μικρές μειώσεις του αντικειμένου στην παρούσα φάση που θα ολοκληρωθούν από τον φορέα Διαχείρισης κατά την φάση συντήρησης και λειτουργίας του) σε μία περίπου τριετία από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την εγκατάσταση των αναδόχων» αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Όπως τονίζει, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και έπειτα από συνεννόηση των συναρμοδίων υπουργείων και της Περιφέρειας, αποφασίστηκε η δέσμευση και η κατανομή των απαιτούμενων πόρων για την χρηματοδότηση του έργου σε δύο επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή στα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και το ΠΕΠ Αττικής.
Το πρόγραμμα ανάπλασης Φαληρικού Όρμου αποτελείται από τρία υποέργα
Εργο 1: Υποδομές εκτιμώμενου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Ως προς την συγχρηματοδότηση θα χωριστεί σε δύο τμήματα: Το υδραυλικό – αντιπλημμυρικό έργο που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής και το Συγκοινωνιακό Έργο, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους για τον τομέα Μεταφορών για Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Το έργο 2 είναι η διαμόρφωση του πάρκου, ενώ το έργο 3 είναι τα λιμενικά έργα, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους του τομέα Περιβάλλοντος του ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Η δυνατότητα ένταξης του έργου στα προαναφερόμενα ΕΠ θα είναι δυνατή μετά από την έγκριση αυτών από την Κομισιόν, προσθέτει το υπουργείο, το οποίο έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο ως φορέας υλοποίησης του, ενώ έχει παραλάβει τις μελέτες ανάπλασης του Φαληρικού Όρου (που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) στο σύνολό τους .
Το υπουργείο Υποδομών σημειώνει ότι οι μελέτες το έργου παραδόθηκαν στις 26 Μαρτίου 2013 στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.
Το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του προγράμματος ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον Δεκέμβριο του 2013.
Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήταν προϋπόθεση υποβολής για έγκριση στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία υποβλήθηκε για έγκριση στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και πλέον υπολογίζεται να εγκριθεί εντός του Μαΐου 2014, σημειώνει.
«Το έργο δεν πρόλαβε να ενταχθεί στο προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμματα ΕΣΠΑ 2007-2013, διότι καθυστέρησε η έγκριση του ΠΔ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνέπεια να μην είναι δυνατή η δημοπράτηση του έργου και η ολοκλήρωσή του μέχρι 31.12.2015 (ως  εκ τούτου δεν υπήρχε ωριμότητα του έργου)» αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Πλέον, πάντως, οι διαδικασίες ένταξης των έργων στο ΣΕΣ προωθούνται. Σύμφωνα με άλλη απάντηση της εταιρίας Αττικό Μέτωπο, ο προϋπολογισμός του έργου θα μειωθεί από τα 340 σε 230 εκατ. Ευρώ.