Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Norman Atlantic – Δύο Έλληνες επιβάτες νεκροί

Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας. Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic».

Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους.

Στο λιμάνι βρίσκονταν και συγγενικά πρόσωπα διασωθέντων, που περίμεναν με αγωνία να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Πριν φτάσει στην Πάτρα το «Europa Cruise» κατέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου αποβίβασε διασωθέντες.

Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου στις 19:30 και αμέσως ανέβηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους διασωθέντες χρειάζονται να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν το C-130 έφθασε στην Ελευσίνα με 43 από τους έλληνες διασωθέντες. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο περίμεναν επί ώρες με αγωνία οι συγγενείς των διασωθέντων. Στο C-130 επέβαιναν 43 διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί από το φλεγόμενο Norman Atlantic στο Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, από ιταλικής πλευράς, που έχει και τον συντονισμό της επιχείρησης, έγινε γνωστό πως όλοι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από το κατάστρωμα του πλοίου, ενώ τελευταίος εγκατέλειψε το Norman Atlantic και ο πλοίαρχος.

Ωστόσο αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic και το υπουργείο Ναυτιλίας κάλεσε για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που η εταιρεία παρείχε στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

Στέλεχος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΜΠΕ τόνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με το πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, επιβεβαίωσε ότι ο μέχρι στιγμής αριθμός θανόντων από την επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic ανέρχεται στους δέκα.

Ακόμη ανακοινώθηκε ότι το Αρχηγείο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ Norman Atlantic που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.

Παράλληλα. ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Mega είπε ότι η Ελλάδα ζήτησε από τις ιταλικές αρχές τη λίστα των διασωθέντων επιβατών προκείμενου να επιλυθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το C-130 που πήγε στο Μπάρι να παραλάβει διασωθέντες βρήκε περίπου 20 άτομα που δεν υπήρχαν στις λίστες επιβαινόντων.

Επίσης το Λιμενικό ενημερώνει ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται τόσο εντός του πλοίου, όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.