Ομιλίες πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή

Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, την ονομαστική ψηφοφορία και κυρίως στη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής τελευταίας φάσης της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή. Η συζήτηση αναμένεται να κλείσει γύρω στις έντεκα το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ νωρίτερα θα έχουν τοποθετηθεί και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Η αριθμητική εξίσωση της αποψινής βραδιάς αποτυπώνεται στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη αριθμεί 127 βουλευτές και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 28 βουλευτές η οποία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έστω και αν βουλευτές βάζουν αστερίσκους στο «ναι» που αναμένεται να δώσουν. Συνολικά δηλαδή 155 βουλευτές αναμένεται απόψε να στηρίξουν την κυβέρνηση, εκτός και αν εκδηλωθούν φαινόμενα εσωστρέφειας, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, με βάση τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι μέχρι τώρα ομιλητές. Εκπεφρασμένη είναι η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση πιθανότατα σήμερα τα μεσάνυχτα θα έχει αναβαπτισθεί με την ανανέωση της εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές και το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνους από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές, (συνολικά είναι 23 αλλά ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται προφυλακισμένος), που δεν θα πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης και που με τις ομιλίες τους θα έχουν κινηθεί μεταξύ του «όχι» και του «παρών».