Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη γαλλική κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το “αυτί” των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο. Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.