Ο γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υιοθετεί σκληρό τόνο, λέγοντας ότι «ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο» και θέτει το ερώτημα: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;».

Το der Spiegel γράφει στον ιστότοπό του ότι η κ. Μέρκελ είχε επισημάνει στον κ. Τσίπρα και στη διάρκεια της συνάντησής τους την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό, του είχε τονίσει ότι γι’ αυτό τον λόγο η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.
Παρά το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε να υπάρξει μια σταθερή επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση, τόσο η Die Zeit όσο και η Die Welt επικαλούνται σχόλιο ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».

H Die Zeit αναφέρεται και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Ακόμη, σημειώνει στο άρθρο της ότι καθώς κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα Grexit, αν και υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του.