«Παγώνει» το ΔΝΤ την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Κύπρο

«Παγώνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Κύπρο ύψους 86 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τα εξής: «Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αναστολή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις, κρίσιμες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος δεν εκπληρώνονται πλέον. Επομένως η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου αναβάλλεται».

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου αναφέρει ακόμη ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις κυπριακές αρχές στις προσπάθειές τους να προχωρήσουν σε φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και θα συμφωνήσουμε με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα για την προσεχή περίοδο», καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξέλιξη αυτή η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος στο ΔΣ του ΔΝΤ θα γίνει μαζί με την έκτη και οι δύο δόσεις θα εκταμιευθούν ταυτόχρονα. Καθώς η αποστολή της τρόικας θα μεταβεί στην Κύπρο στις 27 Ιανουαρίου και, η εκταμίευση των δύο δόσεων από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται πως η ζώνη του ευρώ απελευθέρωσε την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο αφότου η Λευκωσία τροποποίησε τους νόμους για τις κατασχέσεις σχετικά με την αναγκαστική πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.

Τέλος, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται σήμερα Παρασκευή να αναφερθούν στην απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.