Παπαρήγα: Λαϊκή Συμμαχία με απαραίτητους συμβιβασμούς

 

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για μια λαϊκή συμμαχία, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της κατά την έναρξη του 19ου Συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται στον Περισσό. Στην εισήγησή της, η γ.γ. του ΚΚΕ επανέλαβε την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, κατηγορώντας παράλληλα επίθεση το ΣΥΡΙΖΑ ότι αποποιήθηκε γρήγορα τα ριζοσπαστικά του συνθήματα και παρατηρώντας ότι το νέο δίπολο της πολιτικής σκηνής είναι πλέον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, η γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε στην ομιλία της ότι το κόμμα «δεν κρύβει ότι ως πρωτοπόρο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει στρατηγικό σκοπό το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ εδράζεται «πάνω στην αντικειμενική αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση της με τους μισοπρολετάριους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά».

 

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το κόμμα ότι παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό, χωρίς να δίνει πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η σημείωσε: «Σηκώσαμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων». Έφερε ως παραδείγματα τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ όσον αφορά τα «χαράτσια», τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, για όλα τα μνημονιακά μέτρα, για τα αγροτικά προβλήματα κ.ά.

Κατά ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους της χώρας και αποδέσμευση από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές είναι τελείως διαφορετικές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι άλλο πράγμα η προτεινόμενη από μερικούς αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Είναι άλλη η πρόταση του ΚΚΕ για διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας και άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς ή με κορμό την Αριστερά. Στη μια περίπτωση έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικής εξουσίας, στην άλλη αλλαγή κυβέρνησης που θα κινηθεί στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη, από τη στιγμή που ο ηγέτης των αποφάσεων και των επιλογών για την ανάκαμψη θα είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».

Η γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε πως «το ότι η διέξοδος από την κρίση, δεν αποτελεί από μόνη της κρίκο για την ανάκαμψη του κινήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όχι μόνο τα κυβερνητικά, άλλα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δε θέλουν να αναγνωρίσουν το χαρακτήρα της κρίσης ως κρίσης υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ως φαινόμενο που πηγάζει από τη φύση, το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος».

Στο σημείο αυτό η Αλ.Παπαρήγα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όσο βλέπει ότι έχει πιθανότητα να κυβερνήσει, μιλάει για ‘κλεπτοκρατία’, για καλούς και κακούς επιχειρηματίες, για κυβέρνηση της διαπλοκής, ώστε να απαλλαγεί από όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε στις τελευταίες εκλογές ότι θα έπαιρνε μέτρα κατά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Κατηγόρησε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχοντας τραβήξει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, ολόκληρα τμήματα του πασοκικού μηχανισμού, έχοντας προσθέσει στην εκλογική του δύναμη ένα μέρος κομμουνιστικών ψήφων, απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες».

Πυρά κατά της κυβέρνησης

Η γ.γ. του ΚΚΕ επιτέθηκε και στην κυβέρνηση λέγοντας πως «έχει χαράξει γραμμή και όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, με κύριο στόχο να λυθούν τα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων που θα αναλάβουν τη μελέτη έως και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ως και αδιαφορώντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και όπου αλλού θα αμφισβητηθούν στην πορεία».

«Το κουβάρι είναι τόσο μπερδεμένο και σχετικά με την περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου και νότια της Κρήτης, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε απαιτείται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και επαγρύπνηση», τόνισε.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης, με την προβολή ενός αφιερώματος στην ιστορία του ΚΚΕ, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, οπότε και εκλέγεται η νέα Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.