Παράταση λίγων ημερών για τις δηλώσεις ώστε να μην υπάρξουν πρόστιμα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

 

Φορολογική ανάσα σε περίπου 100.000 φορολογούμενους που μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά θα επιτρέψει στο σύστημα Taxis να δέχεται δηλώσεις για 2-3 ημέρες ώστε όσοι δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου να υποβάλλουν τη δήλωση τους να το πράξουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την εκτύπωση των υποβληθέντων δηλώσεων Ε1,Ε2,Ε3, ενώ από την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών και εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων.

Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων στους φορολογούμενους περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις της νέας Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων των δυο πρώτων τριμήνων του 2014 και του έτους 2013.

Στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη βουλή θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσα στη νέα προθεσμία. Την πληροφορία αυτή, μετέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κλειτσιώτης στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Παράταση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 θα υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 ενώ κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου. Επίσης με την απόφαση μεταβάλλεται και η συχνότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από μήνα σε τρίμηνο για τους εκδότες των φορολογικών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων ζητά να μειωθεί άμεσα στο μισό ο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων» 2014 για τα κενά ακίνητα, που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Υπενθυμίζει δε ότι η Κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία δεν ζητά φοροαπαλλαγή, όπως άλλες ισχυρές ομάδες, αλλά μειωμένο φόρο που να μπορεί να πληρωθεί. Η πρόταση όμως τελικά δεν υιοθετήθηκε στα πλαίσια του ν. 4242/2013 (ΕΝΦΙΑ), με τη δικαιολογία (ή την πρόφαση) ότι δεν υπήρχε σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων, και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η δημοσιονομική συνέπεια της αυτονόητης αυτής ρύθμισης.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα αλλά και για όλα τα κτίσματα που παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα. Και χαρακτηρίζει την ικανοποίηση του αιτήματος ως μέτρο όχι μόνον κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ως μέτρο που θα εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα στα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος των ιδιοκτητών τους.