Παράταση στις τροποποιητικές του ΕΝΦΙΑ λόγω καθυστέρησης του TAXIS

Αναλυτικές οδηγίες στους φορολογουμένους που από λάθη ή παραλείψεις στο Ε9 έχασαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και αφορά την υποβολή νέας δήλωσης για διορθώσεις ή συμπληρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους.

Η εφαρμογή του TAXIS για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα ανοίξει με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η η παράταση να είναι αναπόφευκτη για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η εφαρμογή θα ανοίξει στις 15 του μήνα και ήδη η Κ. Σαββαϊδου έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και υποχρεωθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώσουν “φουσκωμένη” και τη δόση του Δεκεμβρίου, η εκκαθάριση θα γίνεται αυτομάτως δηλαδή μετά από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το Έθνος, θα εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, με την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις και οδηγίες για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα “κενά”, με δεδομένο ότι περίπου 600.000 ιδιοκτήτες έχασαν σε πρώτη φάση την έκπτωση του 20%, αφού δεν είχαν συμπληρώσει ορθά τους κωδικούς του Ε9 και του Ε9, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν, επίσης, όσοι έχουν ημιτελή κτίσματα, καθώς για την προβλεπόμενη έκπτωση του 60% (συντελεστής απομείωσης 0,4) απαιτείται η συμπλήρωση του κωδικού 8 στη στήλη 32 του εντύπου Ε9.