Παρέμβαση εισαγγελέα για τις σχολικές καταλήψεις

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας. Η Ευτέρπη Κουτζάμανη ζητά από τους κατά τόπους εισαγγελείς να μεριμνήσουν για την κανονική λειτουργία των σχολείων.

Η ανώτατη λειτουργός παραπέμπει σε παλαιότερη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει και αυτόφωρες συλλήψεις για καταστροφές στα σχολεία. Σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές, η εγκύκλιος προβλέπει έρευνα για τυχόν παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί φαινόμενα καταστροφών ή εξωσχολικών παρεμβάσεων.

Χθες Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας 364 σχολεία συνεχίζαν να τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα. Αριθμός μειωμένος σε σχέση με το κεκίνημα της εβδομάδας όπου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 500 καταλήψεις σχολείων, εκ των οποίων οι 100 σε σχολεϊα της Αττικής.

Αιτίες των καταλήψεων είναι η διαφωνία των μαθητών με τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, που ψηφίστηκε πέρυσι, το σύστημα των εξετάσεων και τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «Νέου Λυκείου» καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολείων.