Παραιτήθηκε ο Υπ. Άμυνας των Η.Π.Α

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ υπέβαλε ο Τσακ Χέιγκελ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, με τον Μπαράκ Ομπάμα να την κάνει δεκτή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της Δευτέρας και επισήμως την παραίτηση του κ. Χέιγκελ, φέρεται να έλαβε την απόφαση να αντικαταστήσει τον μόνο Ρεπουμπλικανό του υπουργικού του συμβουλίου την Παρασκευή, μετά από σειρά συναντήσεων τις οποίες είχε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η κίνηση θεωρείται ως παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο χρειάζονται ηγετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής του Πενταγώνου, διαφορετικά από εκείνα του κ. Χέιγκελ. Ο τελευταίος φέρεται μάλιστα να διαφωνούσε με την στρατηγική την οποία χαράζει ενάντια στους τζιχαντιστές ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ριζικές μειώσεις στον προϋπολογισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.