Παρόντες και οι Χουρδούβελης – Στουρνάρας στη συνάντηση μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στον απόηχο της απόρριψης από το α’ θερινό τμήμα της Βουλής του αιτήματος για σύγκληση της Ολομέλειας για την συζήτηση σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

Στην συνάντηση είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρίσκονται οι επαφές της τρόικας που έχουν ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, και ήδη φάνηκαν οι προθέσεις: οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια περί φορολογικών ελαφρύνσεων και υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα έχει να εκπληρώσει περί τα 600 προαπαιτούμενα.

Η τρόικα έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Σήμερα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και για τα ισχύοντα για την κήρυξη και υλοποίηση απεργίας.

Νωρίς το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, κατά την οποία τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να ενημερωθούν για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, για τις αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ θα εξετασθούν ο νέος νόμος για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς).
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).