Πιέζει η τρόικα για νέο πακέτο μέτρων

Αυξάνει την πίεση στην Αθήνα η πλευρά των δανειστών με Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσινγκτον να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει σύντομα το νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα.

Απολύτως ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου για πρώτη φορά δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αρκέστηκε, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, να απαντήσει με το αινιγματικό «πολλά γίνονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης επικρατεί πλέον η άποψη ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ότι μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να στείλει τις απαντήσεις της Αθήνας και συγκεκριμένα το πακέτο μέτρων και δεσμεύσεων με το οποίο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, όπου αυτός ισχύει, αρνούμενη ωστόσο αυξήσεις στα φάρμακα. Από εκεί και μετά θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ θα δοθούν δεσμευτικές ημερομηνίες, εντός του 2015, για τις 6.500 απολύσεις που εκκρεμούν στο δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, στο ενδεχόμενο επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και στην προληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου:

«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι αγορές μπορεί να φανούν επιθετικές απέναντί της, χρειάζεται να είμαστε θωρακισμένοι. Φτιάχνουμε κάτι το εντελώς καινούργιο. Αυτό είναι η δημιουργία μιας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, ώστε να μην αισθάνονται οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη».

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως «ενδεχομένως, για τεχνικούς λόγους, να χρειάζεται μια μικρή περίοδος μερικών εβδομάδων, το πολύ ενός μηνός, για να ρυθμιστούν κάποια τεχνικά θέματα» και εξήγησε: «Επειδή τα λεφτά του ΤΧΣ είναι 11,4 δισ., συζητάμε αν θα μπορούσε τα χρήματα του ΔΝΤ, που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα ως το τέλος του 2016, να προστεθούν προς ενίσχυση του ποσού του ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως φόβητρο σε περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τον Οκτώβριο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για άτσαλη πολιτική «κωλοτούμπα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, ενώ στην επίθεση που εξαπολύει αναφέρει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίγο πριν φύγει τα δίνει όλα στην τρόικα.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής η κυβέρνηση αποδέχεται τις προκλητικές απαιτήσεις της για νέες περικοπές σε συντάξεις, σε μισθούς στο δημόσιο και σε συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Έφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να συζητά, υποχωρώντας άτακτα, την κατάργηση ακόμα και του ΕΚΑΣ και του προνοιακού τμήματος της κατώτατης σύνταξης που οι υπαλληλίσκοι της τρόικας χαρακτηρίζουν ως μη ανταποδοτικές παροχές» σχολιάζει.

Για διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν τη νέα φάση επιτήρησης κάνει λόγο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή που εξέδωσε. Όπως ανφέρει, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν στη λήψη ή όχι νέων αντιλαϊκών μέτρων, που, όπως λέει, είναι δεδομένη, αλλά τον τρόπο και χρόνο μετάβασης στη νέα φάση επιτήρησης.