Πιο θετικά βλέπουν σήμερα την Ε.Ε. οι Νοτιοευρωπαίοι

Πιο θετικά βλέπουν σήμερα την Ε.Ε. οι Νοτιοευρωπαίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενώ στη Γερμανία οι θετικές γνώμες έχουν μειωθεί κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την Ε.Ε., σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο.

Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία οι απόψεις των πολιτών εμφανίζονται σταθερές με το 55%, 51% και 72% αντίστοιχα να βλέπουν θετικά την Ε.Ε., αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%.

Τον περασμένο χρόνο, το 53% των πολιτών της Ε.Ε. είχε θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, το 2013 το 52%, ενώ φέτος το ποσοστό, κατά μέσον όρο, ανέρχεται σε 61%.

«Στον απόηχο της κρίσης στην Eυρωζώνη, η υποστήριξη των πολιτών προς την Ε.Ε. και η άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είναι θετική για μία χώρα μειώθηκε απότομα ανά την Ευρώπη φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο το 2013. Αλλά το 2015, οι θετικές απόψεις για την Ε.Ε. και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε.», παρατήρησε η Pew.

Στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%.

Τον περασμένο χρόνο, οι Ιταλοί ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με πιθανή επαναφορά του εθνικού νομίσματος την ώρα που η χώρα βίωνε πολιτικές λιτότητας. Σήμερα, οι Ιταλοί είναι υπέρ του ευρώ κατά 56% έναντι 37% που είναι κατά.

Στη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην Ε.Ε., το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο “στρατόπεδα” βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.