Ποινική δίωξη για λαθρεμπορία σε βάρος έξι τελωνειακών

Αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα είναι έξι υπάλληλοι του Β’ Τελωνείου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για υπόθεση, συνδεόμενη με λαθρεμπορία, που χρονολογείται το έτος 2007 κι από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε συνολικά με 651.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των τελωνειακών, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στις προηγούμενες πράξεις (για κάποιους οι κατηγορίες συνδέονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου).

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο -κατά το επίμαχο διάστημα- προϊστάμενος του Β’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι τελωνειακοί είναι ελεγκτές και επόπτες. Ακόμη, για ηθική αυτουργία διώκεται 7ο άτομο, που είναι εκτελωνιστής και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας που μεταξύ άλλων εμπορεύεται, εισάγει και εξάγει υπολογιστές, αναλώσιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, δώρων κ.ά.