Πράσινο φως στην αξιοποίηση του Ελληνικού από την Lamda Development δίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ξεπαγώνει με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Ελληνικού καθώς το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε υπέρ της νομιμότητας του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του με πλειοδότη επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και ανακάλεσε την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, το οποίο είχε παγώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διαδικασία.

Το 6ο τμήμα συνεδρίασε υπό τον προεδρία του Σωτήρη Ντούνη και αποφάσισε πως η επένδυση θα προχωρήσει κρίνοντας νόμιμο το διαγωνισμό και κάνοντας δεκτά τα επιχειρήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συζήτηση της υπόθεσης είχε γίνει στο τμήμα στις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα τότε ο αντεπίτροπος του 6ου τμήματος πρότεινε μεν να μην γίνουν δεκτές οι θέσεις περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων, όπως είχε κρίνει το Κλιμάκιο που αφορά το πρώτο σκέλος της απόφασης του Ζ Κλιμακίου, όμως χαρακτήρισε βάσιμες τις θέσεις των δικαστών περί παραβίασης της νομοθεσίας ως προς το σκέλος τροποποίησης των όρων της διαγωνιστικές διαδικασίας στο δεύτερο στάδιο.

Το δικαστήριο όμως θεώρησε προφανώς πως πληρούνται όλοι οι κανόνες νομιμότητας και ξεπάγωσε οριστικά την εξέλιξη της διαδικασίας.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρώνεται ένα από τα δύσκολα βήματα που απαιτούνται μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Η τύχη της επένδυσης, που σύμφωνα με την Lamda Development και τους συνεταίρους της (την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι και την κινεζική Fosun) φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, θα εξαρτηθεί και από πολλές άλλες αδειοδοτήσεις / εγκρίσεις. Εκκρεμεί, για παράδειγμα, η απόφαση του ελληνικού δημοσίου για το τι θα πράξει με την άδεια καζίνο στο Ελληνικό. Εκκρεμεί το θέμα του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ απαιτείται και έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από την Βουλή.