Προκλητικές δηλώσεις τούρκου βουλευτή εντός της Βουλής

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Οσμάν Ασκίν Μπακ, κατά την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που συνήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε, «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008, που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Οσμάν Ασκίν Μπακ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να προβάλλει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο, «αντίθετα στη ‘βόρεια Κύπρο’ υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει ενεργεί στην περιοχή», όπως υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «σεισμογραφικής φύσης έρευνες στα ανοιχτά της ‘βόρειας Κύπρου’ που δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιες έρευνες».

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ Ευρ. Στυλιανίδη.

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις, τη δημιουργία προβλημάτων και το άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία. Δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, «που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης..

«Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή» όπως υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση».