Προς συνάντηση Βενιζέλου – τρόικας την Τρίτη

Συνάντηση με την τρόικα θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.Ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν όλο το σαββατοκύριακο σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα.

Αμέσως, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη αλλά και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη.

Το ΠαΣοΚ υποστηρίζει, μέσω όλων των επαφών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις θέσεις που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την ανάγκη ολοκλήρωσης της συγχώνευσης Εθνικής/Eurobank, τη ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων.

Κορυφαίο σημείο της συμφωνίας των τριών αρχηγών είναι η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ο κ. Βενιζέλος είχε τονίσει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του, ότι «έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο έλληνας πολίτης θέλει ριζικές αλλαγές και τομές στη δημόσια διοίκηση. Ενδιαφέρεται πάρα πολύ να έχει μια δημόσια διοίκηση φιλοεπενδυτική, φιλοαναπτυξιακή που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για συντεχνιασμούς, για συντεχνιακού χαρακτήρα εγγυήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εκτιμά ότι έχει πρωτεύουσα σημασία να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γιατί πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος που είναι ο βασικός μοχλός στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για να σταλεί το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από τη κρίση χωρίς παλινδρομήσεις.