Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ ευρώ

 

Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Για δημιουργική λογιστική κάνει λόγο ο βουλευτής του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ.Τσακαλώτος

Το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο ανήλθε σε έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Φεβρουαρίου 2013 ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ υστέρησε κατά 8% στο δίμηνο, ενώ στα 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι άμεσοι φόροι σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το στόχο.

Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι 28 εκατ. ευρώ μικρότερος σε σχέση με το στόχο. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης από το Δημόσιο του μερίσματος που χορήγησε για τη χρήση 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι επιστροφές φόρων υστέρησαν κατά 230 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ κινούμενες σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2012.

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Βέβαια», επισήμανε, «στο σκέλος των εσόδων, και ιδιαίτερα σε αυτό των έμμεσων φόρων, τόσο φόρων συναλλαγών όσο και κατανάλωσης, αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκαιρη εικόνα

«Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας την ανακοίνωσή του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, δηλώνει ότι «φαίνεται ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο». Ξέχασε, όμως, να πει ότι αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη συμβολή της ‘δημιουργικής λογιστικής’», δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος, ο οποίος αμφισβητεί επί της ουσίας την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα των 463 εκατ. € που παρουσιάζει το Υπ. Οικονομικών προκύπτει από:

– Τη μη επιστροφή φόρων. Αντί για 490 εκατ. € που όφειλε να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2013, έδωσε μόλις 96 εκατ. €. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το δρόμο προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό των 230 εκατ. €, λόγω των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα. Άλλωστε, το ίδιο το Υπ. Οικονομικών παραδέχεται ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) έχουν σχεδόν καταρρεύσει, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
– Την κλασική πλέον χειραγώγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 οι επενδυτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012. Ξεχνά όμως να αναφέρει την ίδια στιγμή, είναι κατά 53,5% χαμηλότερες από τον στόχο που έχει τεθεί – καθώς δόθηκαν μόλις 279 εκατ. € από τα 600 εκατ. € που είχαν προϋπολογιστεί.
– Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε και την μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. €, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ακόμα αναλυτικότερα στοιχεία – αν η μείωση αφορά μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση κλπ.»

Σύμφωνα με τον Ευ.Τσακαλώτο, «η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι πρόσκαιρη. Δεν είναι δυνατό να επιτύχει μια δημοσιονομική πολιτική, όταν έχει αποτύχει για τρία σχεδόν συνεχή έτη. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια γενικευμένη στάση πληρωμών προς τους πολίτες για να «βγουν τα νούμερα», τότε είναι βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια ακόμα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων».