Πρωτόπαπας: Η τρόικα ζητά μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων

Η τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, εμφανίστηκε σκληρή, ζητώντας μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, ανέφερε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Απαντήσαμε ότι δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

Παράλληλα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου. «Αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Μετά την ολοκλήρωση τη δεύτερης διαπραγματευτικής συνάντησης στο Παρίσι, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

«Το νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα, όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετούν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.