Πρόεδρος έως το συνέδριο του κόμματος τον Μάιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Έως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσδιορίστηκε για τον Μάιο, θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως ανακοίνωσε κατά την κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του ανακοίνωσε την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος έως το συνέδριο ώστε να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο πολιτικό που θα καθορίσει το στίγμα και τη στρατηγική της παράταξης.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ίδιος υπέστησαν μια βαριά ήττα και υπογράμμισε την ανάγκη να προσδιοριστεί η πορεία του κόμματος.

Σχετικά με την πορεία προς το συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε σε στελέχη αφενός τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση του κόμματος και, αφετέρου, τη πραγματοποίηση μιας επιστημονικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τα exit polls και τις δημοσκοπήσεις.

Της ανακοίνωσης του κ. Βενιζέλου είχε προηγηθεί τοποθέτηση της κ. Φώφης Γεννηματά η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πριν από το συνέδριο, σύμφωνα δηλαδή με τις προβλέψεις του καταστατικού, με το σκεπτικό ότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κατάσταση επιβαρύνεται το κλίμα και συνεπώς δεν μπορεί το κόμμα να πάει στο συνέδριο με το θέμα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου και υποστήριξε ότι το συνέδριο δεν πρέπει να πάει πέρα από τον Μάιο για δύο βασικούς λόγους. Διότι, όπως είπε, μπορεί να έχουμε γρήγορα πολιτικές εξελίξεις και διότι δεν πρέπει το κόμμα να είναι αδρανές. Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει οργανωτική δομή και πως το πρώτιστο είναι το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, το οποίο συμπύκνωσε με τη φράση «”όχι” “συριζοποίηση” και, από την άλλη, απογαλακτισμός από τη ΝΔ».