Πρόταση Ντράγκι για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως και 1,1 τρισ. ευρώ

Πρόταση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως και 1,1 τρισ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το πρακτορείο Bloomberg και η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές μετέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί να εγκρίνει την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ το μήνα και θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Η πρόταση θα συζητηθεί και σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται τα πρακτορεία η οριστική της μορφή δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως οι αγορές δεν θα αρχίσουν πριν από την 1η Μαρτίου.

Επισήμως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η πρόταση για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1,1 τρισ. ευρώ αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του προέδρου Μάριο Ντράγκι να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού και να θέσει εκ νέου την οικονομία της ευρωζώνης σε υγιείς βάσεις.

Εάν τελικώς οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης γίνουν με βάση τα μερίδια συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε η ΕΚΤ είτε απευθείας, είτε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε να αγοράσει έως το τέλος του 2016 ελληνικά χρεόγραφα ύψους 32 δισ. ευρώ περίπου.