Πρώτη επισκόπηση των έως σήμερα διαπραγματεύσεων στο σημερινό Euro Working Group

Μια πρώτη επισκόπηση των έως σήμερα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο Brussels Group θα γίνει σήμερα, στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας, καθώς συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι είναι πολύωρες έως ολοήμερες και συνεχίζονται και σήμερα από το πρωί, για 5η συνεχή ημέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup, χωρίς όμως να αναμένεται σε αυτό κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Χθες το βράδυ, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum, δήλωσε ότι «η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίησης, η σύγκλιση (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και θεσμών) είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση» και ότι «η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα».

Από την πλευρά του, την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς, εξέφρασε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αυστριακό δίκτυο ORF.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα τον επόμενο μήνα.

«Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ήδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του EWG. «Έχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς», πρόσθεσε.