Πρ. Παυλοπουλος: Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε την αξία της ελευθερίας, έχουμε μάθει να την κατακτούμε και να την διδάσκουμε

«Μένουμε πιστοί στις αρχές και αξίες μας και δεν υποστέλλουμε την σημαία.» Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης που εψάλη στο κήπο των ηρώων στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 189η επέτειο της εξόδου της ηρωικής φρουράς των ελευθέρων πολιορκημένων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε αρχές και αξίες, οι οποίες αποτελούν την βάση της ιστορίας μας. Η προσήλωση στην ελευθερία, ως βιωματική κατάσταση, είναι κάτι που διέπει τους Έλληνες από τα βάθη της ίδιας της ιστορίας. Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, γιατί μπορεί και άλλες δυνάμεις, πέρα από εκείνες που παραδοσιακά απειλούσαν την ελευθερία, και σήμερα να μην αφήνουν τον άνθρωπο να αναπτύξει την προσωπικότητά του σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε την αξία της ελευθερίας, έχουμε μάθει να την κατακτούμε και να την διδάσκουμε. Αυτό πρέπει να πράξουμε και τώρα. Πιστοί στα ιδανικά μας, έχοντας μαζί και όλους εκείνους τους λαούς που έχουν προσήλωση στα ίδια ιδανικά που σήμερα πια συμπληρώνονται εκτός από την ελευθερία από την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό, τα οποία είναι βασικά συστατικά στοιχεία της αξίας του ανθρώπου. Από τον ιερό χώρο του Μεσολογγίου στέλνουμε ξανά μήνυμα, πως μένουμε πιστοί σε αυτές τις αρχές και αξίες μας και δεν υποστέλλουμε την σημαία.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι, για την 189η επέτειο της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τόνισε: «Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας, μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε να υπερβούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας, η κυβέρνηση και η χώρα μας».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Στρατούλης συμπλήρωσε: «Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας, μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε να υπερβούμε με αποφασιστικότητα, θάρρος, ανυποχώρητη και αξιοπρεπή στάση τις δυσκολίες που μας προκαλούν πρακτικές οικονομικής ασφυξίας σημερινών οικονομικά και πολιτικά ισχυρών στην Ευρώπη, οι οποίες εφαρμόζονται σε βάρος του λαού και της χώρας». Ακόμη τόνισε: «Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με περισσότερη αισιοδοξία, ελπίδα και αυτοπεποίθηση, υπογραμμίζοντας: «Θα τα βγάλουμε πέρα».