Ρέγκλινγκ: Σχετικά πρόσφατη η κυβέρνηση Τσίπρα κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο

Συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να καταθέσουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι ένας πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, που θα είναι επαρκώς αξιόπιστος ώστε να εγγυάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει στη συνέχεια να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση (…) Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι «σχετικά πρόσφατη», κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο.

«Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», συνέχισε.

«Πολύ συχνά, δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε συνολικές πολιτικές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται να έχουν δώσει στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να παρουσιαστεί ένας κατάλογος αποδεκτών μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει στη συνέχεια να μελετήσουν αυτόν τον κατάλογο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου, με την εκταμίευση της δόσης να μην θεωρείται βέβαιη.
Η 24η Απριλίου θα είναι «η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για μια ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών» Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Πάντως, πριν από την ημερομηνία αυτή και με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.