Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Την πρωθυπουργική στήριξη έχουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας την Πέμπτη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει μια πρόταση για ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διευκολύνσεων τμηματικής εξόφλησης στο οποίο οι φορολογούμενοι που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα υπάγονται με ευνοϊκότερους όρους.

Η ρύθμιση προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μικτότερη κατώτατη μηνιαία δόση, αλλά και αυστηρές συνέπειες αν ο οφειλέτης θα διακόψει την πληρωμή των δόσεων.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης κάνουν διάκριση των οφειλών ανάλογα με την προέλευσή τους, εξετάζουν τη φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη, προβλέπουν την παράταση της ισχύς της ρύθμισης προκειμένου να μην βγαίνει εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης με την πρώτη δυσκολία, ενώ προβλέπει και την άμεση ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα.

Αλλωστε το ζήτημα το έχει ήδη θέσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στην τρόικα και πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕΕ και της ΕΚΤ έχουν δείξει κατανόηση.