ΣΥΡΙΖΑ: Δε φέρει ευθύνη για την τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ

 

Πολλαπλές ερμηνείες επιδέχεται η προειδοποιητική βολή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της τοποθέτησης του Ι. Στουρνάρα στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε μεν να χαρτακτηρίσει τον διορισμό του τέως υπουργού Οικονομικών «προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης», με το σκεπτικό ότι δεν λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς συσχετισμούς, όμως κατά τα λοιπά οι διατυπώσεις της έχουν διαφορετικές αναγνώσεις και πάντως εντάσσονται περισσότερο στην φραστική πολιτική αντιπαράθεση και λιγότερο στο πλαίσιο μίας πραγματικής απειλής… απόλυσης.
Αυτό που για μία ακόμη φορά θέλησε να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καθώς και να πρσθέσει ότι «δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».
Παρά ταύτα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι η τελευταία αυτή διατύπωση, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόθεση μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, να καθαιρέσει τον κ. Στουρνάρα, αλλά ως μέσο άσκησης πίεσης, προς το παρόν στο πεδίο των εντυπώσεων.
Στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχει διαδικασία απομάκρυνσης του κεντρικού τραπεζίτη. Δεν αποκλείουν όμως, όπως λένε, μία εξέλιξη ανάλογη με αυτήν της περίπτωσης του μέχρι πρότινος γγ εσόδων Χ. Θεοχάρη, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την θέση του, που είχε πενταετή θητεία.

Επιπλέον, αναφέρονται στην παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος ήταν επιλογή του προέδρου Δ. Χριστόφια και εγκατέλειψε την θέση του ένα χρόνο έπειτα από το κούρεμα των καταθέσεων και αφότου οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη είχαν επιδεινωθεί δραματικά (ο πρόεδρος της Κύπρου είχε κατηγορήσει τον κεντρικό τραπεζίτη για πλημμελή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος).

Με δεδομένες αυτές τις επισημάνσεις, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι δεν υπάρχει διαδικασία ούτε δυνατότητα αποπομπής του κεντρικού τραπεζίτη, εκτός αν οι συνθήκες προκαλέσουν μία τέτοια εξέλιξη…