ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την κάλπη το βλέμμα στις συμμαχίες

Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί πλέον ότι έχει λάβει από την κάλπη μία «πιστοποίηση»: το κόμμα του είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα.
Αυτή η αντίληψη κυριαρχεί και στο επιτελείο του και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως την ίδια στιγμή οι κραυγαλέοι πανηγυρισμοί λείπουν – και αναζητούνται αναπροσαρμογές για την «επόμενη ημέρα».
Τα μηνύματα της κάλπης ήταν σαφή, και μέχρις ενός σημείου αντιμετωπίστηκαν από τα κομματικά στελέχη ως δικαίωση κάποιων επιλογών, όπως οι υποψηφιότητες Δούρου και Σακελλαρίδη, οι οποίες επικροτήθηκαν μαζικά.
Τα ερείσματα στην αυτοδιοίκηση και η σημασία τους
Σε ό,τι αφορά δε την αυτοδιοίκηση, στελέχη του κόμματος επισήμαιναν μία σημαντική παράμετρο των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οτι για πρώτη φορά και με την νέα του δομή, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά και δημιουργεί ερείσματα σε μεγάλες πόλες και σε κάποιες περιφέρειες.
Οσο για την Περιφέρεια Αττικής και με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος, στελέχη του κόμματος έδιναν τις πρώτες πρωινές ώρες σημασία σε μία παράμετρο: ότι  δια της κυρίας Δούρου, αν εν τέλει εκλεγόταν περιφερειάρχης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάμβανε στην ουσία μία νευραλγική εκτελεστική θέση στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Θα γινόταν μοιραία συνομιλητής της κυβέρνησης, έχοντας την δυνατότητα της απ’ ευθείας διεκδίκησης και διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων και έτσι για πρώτη φορά θα έχει την ευκαρία να αποδείξει στην πράξη την ικανότητα να ασκήσει διοίκηση.
Μεταξύ πολλών, κυριαρχεί πάντως το ιστορικό επιχείρημα, ότι με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, η αριστερά αναδεικνύεται πρώτη φορά νικήτρια σε μία αναμέτρηση εθνικής κλίμακας.
Στην Κουμουνδούρου επικράτησε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ικανοποίηση, όμως την ίδια στιγμή αντελήφθησαν ότι το αποτέλεσμα τροποποιεί μοιραία την στρατηγική τους και επιβάλει την προσαρμογή στις συνηθήκες που διαμόρφωσαν οι κάλπες και οι συσχετισμοί που προέκυψαν.
Η ατμόσφαιρα αυτή εκφράστηκε και στην δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας τα μεσάνυχτα. Εκεί έφυγε από την λογική του συνθήματος της προεκλογικής περιόδου («στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν») και μίλησε για «προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και μία σαφή ένδειξη των προθέσεών του και των επιδιώξεών του για το προσεχές διάστημα: ερμηνεύοντας το μήνυμα της κάλπης, αναφέρθηκε σε «εντολή να επισπεύσουμε την συγκρότηση μία πλατιάς, πατριωτικής και προοδευτικής συμμαχίας, που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Η φράση αυτή του κ. Τσίπρα απηχεί και κάποιες συζητήσεις που ήδη ξεκίνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμόρφωσε ένα νέα πολιτικό σκηνικό, στο οποίο θα πρέπει να αναμένονται έντονες διεργασίες στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Υπό τις συνθήκες αυτές και μέχρις ότου αρχίσει να εκδηλώνεται η κινητικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις.
Μία από τις παραμέτρους που παρακολουθούν πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ – και χωρίς να κρύβεται ο αιφνιδιασμός τους από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα – είναι η διατήρηση δυνάμεων του ΠαΣοΚ σε ένα ποσοστό που αποδεικνύεται κρίσιμο για την διατήρηση της συνοχής της κυβέρνησης.
Θεωρούν όμως κάποιοι στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι εν όψει εθνικών εκλογών είναι μάλλον απίθανο να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και αναταράξεις η κυβερνητική συνεργασία.
Και υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι βλέπουν στον ορίζοντα πιθανότητες συζήτησης μεταξύ Κουμουνδούρου και του χώρου του ΠαΣοΚ, το οποίο – λένε – θα επιδιώξει να στραφεί και να συνομιλήσει με την αριστερά.
Το αν και κατά πόσον μία τέτοια απόπειρα και επιδίωξη έχει πιθανότητες επιτυχίας ή αν θα βρει σύμφωνη την Αριστερή Πλατφόρμα είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.
Πάντως η σαφήνεια με την οποία ο κ. Τσίπρας μίλησε για την δημιουργία «πλατιάς, πατριωτικής και προοδευτικής συμμαχίας», ήταν ενδεικτική των διαθέσεών του.
Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου από νωρίς χθες το βράδυ  εκδηλώθηκαν και στοιχεία προβληματισμού.
Μεταξύ αυτών, τα εξής:
– ότι παρά την πρωτιά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς πλησίασε το ποσοστό του των εθνικών εκλογών
– ότι τα διλήμματα που τέθηκαν δεν είχαν την προσδοκώμενη απήχηση, καθώς δεν επιτεύχθηκε μία διαφορά από την ΝΔ η οποία θα καθιστούσε αδύνατη την συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης.
– ότι κάποιες επιλογές προσώπων στις αυτιδοικητικές εκλογές αποδείχθηκαν ατυχείς και εν τέλει κρίσιμες για το παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων