Σήμερα στο Eurogroup το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Με στόχο να τελειώσει το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, διάρκειας από 6 έως 12 μήνες και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup το σχέδιο για την έξοδο της χώρας απο το μνημόνιο.

Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως «η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου».

Ειδικότερα, η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

«Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να έχει ρόλο το ΔΝΤ, αλλά περιορισμένο.

«Η ακριβής νέα σχέση με το ΔΝΤ είναι υπό διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μας, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι» συμπλήρωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την επιθυμία του να βγει η χώρα στις αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς, όπως τόνισε, «μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν, οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά».

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση του πρακτορείου, στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως δεν είναι πολύ μεγάλες και ότι είναι διαχειρίσιμες, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Όπως είπε, η αξιολόγηση αυτή είναι διαφορετική από τις προηγούμενες «γιατί ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα».

«Δεν υπήρχε τελική διορία στις προηγούμενες» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει το ζήτημα για την ελάφρυνση του χρέους.