Σακελλαρίδης: Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν στην πρόταση μέτρα που είναι σκληρά

Είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει συμφωνία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης στον Ant1, ενώ παραδέχθηκε ότι στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται σκληρά μέτρα.

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί, είμαστε σίγουρα πιο κοντά (σε συμφωνία). Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι και από την πλευρά των θεσμών θα υπάρχει αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και συμφωνίας», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Τόνισε επίσης πως «υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν στην πρόταση μέτρα που είναι σκληρά και που -υπό άλλες συνθήκες- δεν υπήρχε περίπτωση να τα πάρουμε». Σημείωσε πάντως ότι «ο προσανατολισμός των μέτρων δεν είναι να τα πάρουμε ξανά από εκείνους που έχουν πληρώσει το μάρμαρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα» και ότι «η κατεύθυνση της αναδιανομής βαρών είναι ξεκάθαρη».

«Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ακόμα και στον ΦΠΑ, έχουμε δώσει μάχη να μειωθεί στα φάρμακα, το ρεύμα να μείνει στο 13%, η εστίαση να παραμείνει στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές».

Για τον ΦΠΑ στα νησιά διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στη χθεσινή Σύνοδο και ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει θετική κατάληξη ώστε να παραμείνουν τα νησιά στο ειδικό καθεστώς.

Αναφορικά με το χρέος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του»

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Είπε ακόμη ότι προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, η συμφωνία δεν περνάει», αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό», πρόσθεσε.